Zinging Tangerine | Koen Delaere, Jeroen Doorenweerd

Zinging Tangerine | Koen Delaere & Jeroen Doorenweerd

'Onder de noemer 'Zinging Tangerine' werken Jeroen Doorenweerd en Koen Delaere aan onderwijsprojecten, filmavonden, residencies, tentoonstellingen, DJ-sessies, radio en fanzines. Er is geen gefixeerde vorm maar schilderen en muziek/geluid zijn bindende factoren. De samenwerking zorgt voor een dynamische energie waaruit veel verschillende ideeën komen en een diversiteit aan projecten ontstaat. In het Centraal Museum in Utrecht in 2012 is de samenwerking begonnen met 'The Battle'.

Daarna volgden een aantal projecten, bijvoorbeeld in 2014 'Zinging Tangerine' in de Vleeshal in Middelburg en in 2016 'Getting Overwhelmed', een Travelling Residency in Californië gevolgd door een werkperiode in een gezamenlijk atelier in Los Angeles, mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds. De resultaten van de projecten zijn onvoorspelbaar en hoe ze later uitwerken ook. Het werk dat Doorenweerd maakte op Topanga beach hing bijvoorbeeld een jaar later in de Pont in Tilburg. De schilderijen die Delaere maakte in Los Angeles zijn getoond in Miami en Tokyo.'

Jeroen Doorenweerd: "Voor mij is schilderen een eenvoudige, feitelijke optelling van ingrediënten: een drager, een bindmiddel/lijm, vulmiddel, pigment, een methode van opbrengen en de mindstate daarbij. De context waarin het werk wordt gemaakt en de context waarin het werk wordt getoond zie ik ook als wezenlijke ingrediënten.

Deze werken zijn gemaakt met materiaal dat in zekere zin terug in de tijd gaat, de tijd van voor de olieverf en de opgespannen doeken. Houten panelen als drager, huidenlijm, eigeel en bijenwas als binders, krijt en as als vulmiddelen, ruwe pigmenten, zelf gemaakte verf.

De context waarin het werk ontstond: Ik werkte in mijn atelier op het platteland, een oude kalverstal. Eigenaar Jos Kroot (85) scharrelt daar met paarden, er zijn paardenmeisjes, honden, kippen, katten. Wat andere vage werkplaatsjes waar mensen iets doen. Een open en ruim uitzicht over het land met veel lucht. Ik heb een paar net afgestudeerde jonge kunstenaars de sleutel gegeven van de stal. Zij werken daar nu en dan ook.

Er staat een platenspeler en dozen met lp's. Bij het maken van deze werken heb ik alleen vroege klassieke muziek gedraaid uit de middeleeuwen en renaissance: de Machaut, Desprez, Dufay, Ockeghem, Tallis, de Rore enz. De titels van de werken zijn afkomstig van de 'book of songs' van John Dowland.

Er is een bepaalde tijdloosheid in die samenstelling, het landschap, het gescharrel van dieren en mensen om me heen, het gebouwtje, de middelen, de muziek, de handelingen. Het werkt door in het werken en in het werk, het is engagement en onthechting tegelijk. Heightened lateral awareness. Je voelt het werk eerder nog dan dat je het ziet. Het opent een kanaal naar een open ruimte en tijd."