Vera Gulikers | No Matter The Weather

Solotentoonstelling Vera Gulikers | No Matter The Weather

Laat je leiden door Vera Gulikers
Je ziet het meteen: het werk van Vera Gulikers speelt met het maken van de eerste indruk. Zowel de beelden als de schilderijen zijn groot. Ze hebben de kleuren van snoepwinkels en meisjeskamers, pastelgroen, geel en roze. De sculpturen zijn imposant en vrolijk gekleurd, uitbundig en speels. De eerste indruk is ontregelend, al die grote oppervlaktes met zoete kleuren en verwarrende grids, de kriebel- en kronkel-lijnen.  Die eerste indruk is een soort test, een uitdaging. Je wordt ten dans gevraagd, maar je kent de dans nog niet. Het beste is je te laten leiden door je danspartner. Ga je er op in, dan krijg je toegang tot een intelligente en soms raadselachtige wereld. Vera Gulikers slaat vrolijk met de vuist op tafel en na die klap tellen alleen nog haar eigen spelregels.

Vera zegt dat ze energie put uit de weerstand tegen haar zoete kleuren en cartooneske lijnen, haar speelse, humoristische sculpturen. Haar werkwijze berust op de resolute overbevestiging van visuele clichés die we associëren met  meisjesjachtigheid, kinderlijkheid en reclame. Maar ze worden zo op de spits gedreven dat je moet lachen en snapt: dit is een bevrijdende zet om mijn ogen en brein voorbij die vooroordelen te loodsen. In het absurde raken de tegendelen verstrengeld.Zoals in haar sculptuur: het klassieke vrouwelijke schoonheids-ideaal van lange slanke benen wordt zo uitvergroot dat er een feestelijke, maar onbruikbare kluwen elastische buizen ontstaat.

Vera Gulikers, Threadingdoek: Little Wedding, Natalia Goncharova - puff-ink and flock on canvas, 250 x 200 cm, 2020

Dit is geen kunst die ontstaat als conceptueel ontwerp, maar vanuit een open maakproces, de nieuwsgierige en intuïtieve studie van wat handen, ogen en materiaal mogelijk maken. We zien ook hoeveel kennis en kunde, hoeveel concentratie en zorg in de beelden te vinden is. Er is veel stof tot nadenken. Zoals door de motieven en beelden uit de oeuvres van beroemde of vergeten historische vrouwelijke kunstenaars.

Het schildergebaar en de nuances van kleur en textuur worden afgewisseld met reliëf-inkt-druktechniek en de fluweelachtige oppervlaktes die ontstaan als microvezels in lijm worden vastgezet (flock). Voor Vera is schilderkunst een tijdreis-machine, je kunt tegelijkertijd in contact met de middeleeuwen staan en met video-games. Altijd nu, soms buiten de tijd.

Vera Gulikers laat zien hoe je kunt nadenken over je leven en de wereld, over de persoonlijke en maatschappelijke dimensies van de onderdrukking van vrouwen, over de waarde van bewuste waarneming en concentratie tegenover een accelererende en fragmenterende cultuur. Niet leunend op tekst en concepten, ideologieën en meningen, maar door je ogen, je handen, je materiaal en je intuïtie te volgen. Door kritisch te denken in beelden. Door toeval en genot toe te laten en vooral je lef en inventiviteit te vieren. Dit is levensbevestigende kunst, die naar vrijheid ruikt, en niet de ogen sluit voor ernst, weemoed, hartstocht en verdriet, maar die je met haar wijsheid en trots wil meenemen in haar drang om te spelen, te ontdekken, te lachen en te dansen. Zeg ja.

Tekst: Dirk van Weelden 2022